İspendere İçmeleri'nde geleneksel ve tamamlayıcı tıp hizmeti verilecek
İspendere İçmeleri Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi'nin sağlık hizmeti verebilmesi amacıyla akupunktur, hipnoz, hacamat ve sülük poliklinikleri için Sağlık Bakanlığından izin alındı.
MALATYA - Orhan Yoldaş
Malatya'da, İspendere İçmeleri, yakın zamanda faaliyete geçmesi planlanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezi ve Araştırma Merkezi'nde (GETAT) açılacak akupunktur, hipnoz, hacamat ve sülük poliklinikleriyle hastalara şifa verecek.
2017 yılında 150 dönümlük alanda çevre düzenlemesine başlanan İspendere İçmeleri'nde çalışmalar büyük oranda tamamlandı. Yine 2017 yılında temeli atılan GETAT'ın ise gelecek aylarda hizmete açılması planlanıyor. GETAT'ta 6 dalda poliklinik hizmeti verilebilmesi için İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi ile çalışma yapıldı.
Battalgazi Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve İnönü Üniversitesinin iş birliğiyle projelendirilen İspendere İçmeleri'nde GETAT kapsamında akupunktur, hipnoz, hacamat ve sülük poliklinikleri için Sağlık Bakanlığından izin alındı.
"Tamamlayıcı tıp uzmanlarını davet edeceğiz"
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin büyükşehir statüsü kazanmasından sonra İspendere İçmeleri'nin kendilerine devredildiğini söyledi.Tesisin fizibilite raporunun çıkarılmasının ardından finansal destek almak amacıyla farklı kurumlara projelerini sunduklarını belirten Gürkan, "Tarım ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve İnönü Üniversitesi ile ortak bir çalışma içerisine girdik. 1250 dönümlük bu alanda teraslama ve ağaçlandırma çalışması geçtiğimiz dönem başladı. 150 dönümlük alanda ise çevre düzenlemesi, park ve piknik alanları ile sosyal alanların oluşturulması noktasında çalışıyoruz." dedi.
İnönü Üniversitesi ile Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi'ni de hayata geçireceklerini anlatan Gürkan, şöyle devam etti:
"Üniversitemizle burada GETAT ünitelerini kuracağız. Ülkedeki tamamlayıcı tıp uzmanlarını da buraya davet edeceğiz. 10 bin metrekare kapalı alanı bulunan merkezde 2 kapalı yüzme havuzu var. Vücudunda cilt hastalıkları bulunanlar havuzda tedavilerini yapabilecek. Tamamlayıcı tıp kapsamında hacamat, sülük tedavisi yapılacak. Açık alanda yaptığımız göletle ayaklarında egzama ve mantar bulunan vatandaşların hastalıklarının giderilmesini amaçladık. Suyu içme boyutu itibarıyla parazit, böbrek taşı, sindirim sistemindeki olumsuzlukların giderilmesi için belirli noktalara çeşmeler dizayn ettik."
Tesisinin sadece şifa bulmak isteyenlere yönelik olmadığına, vatandaşların mesire alanı olarak gelebilecekleri bir mekan oluşturduklarına işaret eden Gürkan, piknik alanları ve yürüyüş yollarıyla aynı zamanda güzel bir mesire alanı yaptıklarını dile getirdi.
Rehabilitasyon merkezinin gelecek aylarda hasta almaya başlayacağını aktaran Gürkan, "GETAT alanında 6 dalda poliklinik hizmeti verilebilmesi için İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi ile çalışma yaptık. Ayrıca geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında uzman kişilerin burada hizmet içi eğitim faaliyetlerini yapmaları için ayrı bir çalışma yaptık." diye konuştu.
"Solunum yolu hastaları için tuz odası yapılacak"
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesinde hizmet veren GETAT'ın sorumlu doktoru Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, geçen yıl açılan merkezde hastalara sağlık hizmeti verdiklerini söyledi.Parlakpınar, merkezde hacamat, sülük, akupunktur ve hipnoz tedavilerinin yapıldığını aktararak Turgut Özal Tıp Merkezi'nde başhekimlik yaptığı dönemde İspendere İçmeleri ile ilgili protokol imzalandığını ve bu kapsamda içmelerde yapılan GETAT'ta açılacak polikliniklerde sağlık hizmeti verileceğini belirtti.
İspendere'deki GETAT'ın İnönü Üniversitesine bağlı olarak sağlık hizmeti sunacağını anlatan Parlakpınar, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Turgut Özal Tıp Merkezi'ndeki mevcut geleneksel ve tamamlayıcı tıp sağlık hizmetimiz devam edecek. İspendere'de sağlık turizmine ağırlık vermek istiyoruz. Sağlık uygulamalarının yanında geleneksel ve tamamlayıcı tıp eğitimi vermeyi, araştırma ve geliştirme projelerine dönük çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Solunum yolu hastaları için tuz odası yapılacak. İspendere'de hacamat, sülük, akupunktur, hipnoz, ozon uygulaması yapılacak. Fitoterapi izni Bakanlıktan alındıktan sonra bu uygulama da yapılacak."
Parlakpınar, böbrek rahatsızlığı bulunan ve böbrek taşı olan hastaların da şifa bulmak amacıyla yıllardır içmelere geldiğini de kaydetti.