Nasıl Sarhoş Olunuyor?
Alkolün ağız ve yemek borusu ile temasında sonra ciddi oranda kana karıştığı ilk durak olan mideye ulaşır. Ancak en çok kana karıştığı yer ise ince bağırsaktır. Büyük bir kısmı ince bağırsaklardan kana geçen alkol, çok hızlı bir şekilde sinir sistemini etkilemeye başlar. Birkaç dakika içinde beyne ulaşır sinir hücrelerini etkiler ve mesaj iletimini yavaşlatır.
içilmeye devam edildiği takdirde, beyindeki görme, denge, konuşma ve muhakeme ile ilgili sinir merkezleri olaydan payını almaya başlar. Bu esnada alkolün baskılayıcı etkilerini yenebilmek için kalp kası zorlanır ve nabız artar. İçilmeye devam edilirse şuur kaybı meydana gelebilir. Biraz daha içilirse alkolün kandaki oranı alkol zehirlenmesi seviyesine ulaşır ve solunum yetmezliği nedeni ile ölüm kaçınılmaz son olur.
Alkol vücutta çok yavaş yakılır. 100 gram saf alkolün vücutça yakılması hemen hemen 10 saat sürmektedir. Yakılan her bir gram alkol için karaciğerde 7.1 kilokalori açığa çıkar. Yapılan araştırmalarca ABD'de iinsanlar genel olarak kalori ihtiyaçlarının %10'unu alkolden almaktadırlar. Alkolik insanlarda ise bu oran baya bir artış gösterip %50'lerdedir. Bu durum ise ciddi beslenme bozukluklarına neden olur.
Alkol karaciğer yetmezliği yanında, kalp hastalığı ve kanser riskini de arttırır. Beyinde hücre kaybına yol açar, uzun sürede beyin hücrelerindeki dejenerasyon artar, psikiyatrik bozukluklar başlar.